Naar inhoud

Openingsuren & contact

Technische dienst - Milieu

Vandaag gesloten

In de namiddag op afspraak.

adres
Heyvaertlaan 188470 Gistel
Stratenplan
Wegbeschrijving
tel.
059 27 02 20
fax
059 27 02 46
e-mail
milieudienst@gistel.be

Fairtradegemeente

-

‘Fairtradegemeente’ is een titel die aangeeft dat een gemeente én haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen én er ook effectief werk van maken.

Eerlijke handel

Van de ruim 850 miljoen mensen die wereldwijd honger lijden, is de overgrote meerderheid actief in de landbouwsector waar net het voedsel geproduceerd wordt.

Fairtrade of eerlijke handel garandeert de boeren in het Zuiden een correcte prijs voor hun producten. Eerlijke handel biedt de boeren op die manier een rechtvaardig inkomen, zodat ze kunnen investeren in betere leef- en werkomstandigheden en een toekomst zonder honger!

De campagne Fairetradegemeenten moedigt de lokale consumptie en productie van van duurzame voedingsproducten aan.

 

Om Fairtradegemeente te worden, moeten wij voldoen aan een aantal criteria:

  1. Het lokale bestuur keurt een resolutie goed die fairtrade steunt. Het bewustzijn rond fairtrade wordt gepromoot via onze informatiekanalen en andere media.
  2. Winkels en horeca. Minstens twee fairtradeproducten moeten duidelijk beschikbaar zijn in de plaatselijke winkels en ook geserveerd worden in de plaatselijke horeca.
  3. Bedrijven en horeca. Fairtradeproducten worden gebruikt door een aantal lokale bedrijven en organisaties (scholen, verenigingen …).
  4. Media-aandacht voor de campagne
  5. Er is een lokale trekkersgroep actief die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen.
  6. De gemeente lanceert een nieuw initiatief dat lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten thuis, op de werkvloer en op openbare plaatsen aanmoedigt.

De inwoners, burgemeester en schepenen, lokale bedrijven, restaurants, café-uitbaters, scholen en instellingen, verenigingen, jong en oud … iedereen kan helpen om deze criteria te vervullen. Dus ook u kunt meedoen!

Kies voor fairetradeproducten.op het boodschappenlijstje. Verkooppunten vindt u hier.

Koopt U al regelmatig fairetradeproducten?  Wordt dan fan van onze Fairetradegemeente!